Élő vagy élettelen?

Mi a különbség? Vagy lehet, hogy nincs is különbség?

Olyan sok mindent ismer a mai tudomány.

  • Kiszámolták, hogy 13,8 milliárd éve született meg az Univerzumunk.
  • Határozott kijelentéseket tesznek arról, hogyan született az univerzum.
  • Tudni vélik, mikor keletkeztek az első élő sejtek.
  • Elmagyarázzák milyen felépítésűek naprendszerünk bolygói.
  • „Lemérték”, hogy egy elektron 1840-ed része az atommagnak, ami körül forog.
  • Okos kijelentéseket tesznek az eddig megismert legkisebb és a legnagyobb rendszerekről.

De nem sorolom tovább, mert sosem lenne vége.

Valóban sokat tudnak, sokat ismernek, az orvostudomány és a gyógyszerkutatás számtalan betegségre talált gyógyírt. Megismerték az emberi test felépítését és működésének alapelveit. De valamire még mindig nem tudnak pontos választ adni:

Mi a különbség élő és halott között?

Ilyen egyszerűnek tűnő kérdés, és még sincsen rá egzakt válasz. Azért, mert nem tudjuk meghatározni magának az „élő”-nek a fogalmát.

Ha engem kérdezne valaki, azt mondanám, hogy élő és élettelen között a különbség a „döntés” (vagy választás) képessége. Szerintem minden élőnek lehetősége van arra, hogy döntsön. Ha másban nem, hát abban, hogy él-e vagy nem.

Mostanság (2020 tavaszán) gyakorta előkerült ez a probléma a Covid19 kapcsán, hiszen senki nincs, aki meg tudná mondani, hogy ez a vírus élő vagy élettelen. Beszélnek róla, hogy különböző felületeken meddig marad életben, azaz mennyi ideig képes fertőzni, de ez csak arról szól, hogy meddig képes továbbadni az örökítő anyagát. Ugyanakkor az, hogy valami képes örökíteni saját tulajdonságait és ezzel reprodukálni önmagát, még nem jelenti azt, hogy élő.

Egyszer egy orvostól hallottam azt, hogy „azon túl, hogy már nem dobog a szíve vagy leállt a szerveinek a működése, nem nagyon lehet meghatározni, hogy mi a különbség az élő és a halott test között”. Nem vagyok orvos, de elgondolkodtatónak tartom ezt a kijelentést, hiszen azt mindannyian tudjuk, hogy a test még a halál után is képes bizonyos működésre. Gyerekkoromban saját szememmel láttam, amikor a nagymamám levágta a pulyka fejét, és az fej nélkül rohangált a kertben, pedig ugye fej nélkül eléggé halottnak tekinthető egy test?

A fenti videó felvet még sok további kérdést e téren. Érdemes megnézni!
(A beállítások fogaskerekére kattintva találsz magyar feliratot is a videóhoz!)

Mutass többet

Hadházi Zsuzsanna

Kiválasztottnak érzem magam, amiért naponta hálát adok. Nem mondhatok mást, csak köszönetet azért a megtiszteltetésért, hogy én lehetek az, akiben 2019.04.11.-én megszülettek ezek a gondolatok: https://evoter.hu/elso-gondolatok/ Aztán jöttek a továbbiak, melyek feltárták a teremtés történetét, amit itt igyekszem megosztani mindenkivel, akit érdekel.
Ajánlom figyelmedbe!
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb
error: A tartalom védett!